Gezocht: twee nieuwe vrijwilligers voor Peru

Op woensdag 8 maart organiseren wij terug een info-avond voor studenten kinesitherapie en ergotherapie. Wij zijn opnieuw op zoek naar twee vrijwilligers om vanaf september 2017 ons project in Ayacucho (Peru) te versterken.
 
Locatie: Faculteitsraadzaal Universiteit Gent, Campus UZ Gent, gebouw K3 (ingang 42), 3de verdieping
 

1.100 fans op Facebook

Met 1.100 zijn ze al, de Facebook-fans van Tumbador... 

Op www.facebook.com/tumbador.vzw vind je niet alleen informatie over onze activiteiten maar ook tal van andere items. Verder hebben we ook pagina's op Twitter, Google+ en LinkedIn. Volg ons!

3000 Tsjechische kronen voor Tumbador

3000 Tsjechische kronen of ongeveer 110 euro. Dat heeft een eenmansactie van Jeroen De Meyer vorig jaar opgebracht. Jeroen ging op wandelvakantie naar Železná Ruda, in het skigebied Špičák, en kreeg op het eind van de reis van zijn medepassagiers de overschot van hun Tsjechische kronen ten voordele van Tumbador. Dank je wel voor dat mooie gebaar!

Tumbador zoekt Dodentocht-stappers!

Nog precies 6 maanden en dan wordt het startschot van de Dodentocht 2017 gegeven. 100 km wandelen in en rond Bornem. Net als de voorgaande jaren zal ook Tumbador opnieuw aanwezig zijn met wandelaars én met ondersteuning.
 
Heb bij zin om de Dodentocht te wandelen ten voordele van Tumbador? Laat dan van je horen via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Hier vind je een trainingsgids om je fysiek voor te bereiden op deze uitdaging: http://cms.digisecure.be/CMS_pictures/wandelsportvlaanderen/201721154810453-gids-dodentocht-2017.pdf
 
Opgelet!!! Je kan je dit jaar niét inschrijven op de dag zelf. Elke wandelaar dient zich vooraf in te schrijven, en dit kan tot 15 juli via http://inschrijving.dodentocht.be/Voorinschrijvingen Er zijn al meer dan 1.000 wandelaars ingeschreven.
 
Heb je zin om onze wandelaars een hart onder de riem te steken en een van onze posten te bemannen? Ben of ken jij een kinesitherapeut die hun stramme spieren wil behandelen? Geef ons dan een seintje op hetzelfde adres.
 

De Zoete Inval speelt voor Tumbador

1.000 euro heeft het Radio2-programma De Zoete Inval van 11 februari opgeleverd voor Tumbador. Dat is het maximaal haalbare bedrag. Dank je wel, Gert Verhulst, Rob Vanoudenhoven en Maaike Cafmeyer want dat waren de panelleden van dienst. Zij wisten ondermeer wat orthorexie* is. Je kan het programma herbeluisteren via http://www.radio2.be/de-zoete-inval

*Orthorexie nervosa is een eetstoornis waarbij de patiënt geobsedeerd is door gezond eten, in die mate dat het ongezond wordt.

Fiscaal voordeel blijft in 2017

Ter info: het minimumbedrag van een gift die recht geeft op belastingvermindering blijft ook dit jaar behouden op 40 euro. Dat bedrag mag in één keer worden gestort maar steeds meer mensen kiezen er voor om een maandelijks bedrag te storten. Met nauwelijks 3,34 euro per maand kom je al aan het minimumbedrag. Dat kan met een eenvoudige bestendige opdracht, die je vaak zelf kan ingeven via homebanking. Op 17 januari werd de vernieuwde lijst van de erkende vzw's gepubliceerd en uiteraard zit Tumbador daar opnieuw bij. Wij mogen dus ook voor de stortingen van dit jaar een fiscaal attest afleveren. Via de aftrekbaarheid van giften kan je dan 45% van het gestorte bedrag recupereren. Alle info over giften vind je op http://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingvoordelen/giften

Zoektocht naar nieuwe vrijwilligers

Word jij onze nieuwe Karen of onze nieuwe Sofie? Binnenkort start onze zoektocht naar nieuwe vrijwilligers om ons project in Peru te versterken vanaf september 2017. Ken jij een kinesitherapeut(e) of een ergotherapeut(e) die deze unieke levens- en werkervaring misschien wel ziet zitten? Tag hem/haar dan in dit bericht of stuur alvast een mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. De data van de info-avonden worden zo snel mogelijk meegedeeld via onze website en onze sociale media.

Tumbador zamelt dopjes in voor Guatemala en Peru

Maes zet zich voor het derde jaar op rij in voor het Belgische verenigingsleven

Mechelen, 31 januari 2017 - Het afgelopen jaar zette de Antwerpenaar zich het meeste in voor zijn vereniging. Dat blijkt uit de statistieken van de actie “Vollenbak voor de vereniging” van Maes. Met deze campagne roept de bierbrouwer iedere Belgische vereniging op om tot 1.000 euro te verdienen om de clubkas te spijzen. Het opzet is simpel; verzamel zo veel mogelijk Maes kroonkurken of blauwe lipjes en geef jouw vereniging zo dat extra duwtje in de rug.

Het verenigingsleven is een sterk sociaal fundament en zit ingebakken in onze Belgische cultuur. Echter hebben heel wat verenigingen de laatste jaren te kampen met financiële tekorten. Maes steekt daarom voor het derde jaar op rij de Belgische verenigingen een hart onder de riem.

Met deze campagne mobiliseert Maes zijn consumenten om zich te engageren voor hun eigen vereniging of die van een vriend, familielid of kennis. Dit door simpelweg zo veel mogelijk Maes kroonkurken en blauwe lipjes in te zamelen. Zo kunnen de verenigingen tot 1.000 euro sparen. De voorbije 2 jaar wist Maes op die manier maar liefst 3.000 verenigingen te ondersteunen.

Deelnemen kan met het hele gamma van Maes; zowel het non-alcoholisch gamma (Maes Alcoholvrij en Maes Radler 0.0% Lemon), het licht alcoholisch gamma (Maes Radler 2% gamma) als het alcoholisch gamma (Maes pils).

Antwerpen op kop

In 2016 zette de provincie Antwerpen zich het meeste in voor zijn verenigingen. De Antwerpse verenigingen vertegenwoordigden 28% van alle deelnemende verenigingen in Vlaanderen. Daarmee staat de provincie bovenaan de top drie, gevolgd door Vlaams-Brabant (27%) en West-Vlaanderen (24%).

Tumbador zamelt dopjes in voor Guatemala en Peru

Een treffend voorbeeld van een Antwerpse vereniging die dankzij de campagne van Maes mooie zaken kon verwezenlijken, is vzw Tumbador uit Kalmthout. Zij zamelden de afgelopen jaren maar liefst 5.000 dopjes in voor personen met een beperking in Zuid-Amerika. De opbrengst komt revalidatiecentra in Guatemala en Peru ten goede, waar jongeren met een fysieke handicap geholpen worden.

“De vorige jaren hebben we al een mooi bedrag bijeen kunnen krijgen waarmee we kantoormateriaal voor onze projecten in Zuid-Amerika hebben kunnen aankopen. Dit jaar hopen we voldoende in te zamelen voor de aankoop van nieuw spelmateriaal.” zegt Hans Sterkendries van de Kalmthoutse vereniging. “500 euro lijkt misschien niet veel maar in landen als Peru en Guatemala kunnen we er een heleboel mee realiseren. Dat is meteen ook één van de redenen waarom wij daar actief zijn.” aldus Hans.

 
Foto’s Wim Bouden

Music for Life

Net als de voorbije 3 jaar is onze vzw een van de goede doelen van Music for Life! Van 18 tot en met 24 december kan je acties op touw zetten voor jouw favoriete goede doel. Studio Brussel zorgt een hele week lang voor ondersteuning vanuit de Schorre in Boom. Heb jij een goed idee of een concreet voorstel, neem dan contact op met Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Het registreren van je actie kan via http://musicforlife.stubru.be.

Geslaagde benefiet

212 mensen. Daarmee bleef onze jaarlijkse benefiet nipt onder het record van vorig jaar (225) maar toch was deze editie opnieuw een groot succes. Zowel de bediening als de kwaliteit van het eten kon op de nodige bijval rekenen. Dat is in de eerste plaats de verdienste van het fantastische keukenteam (in alfabetische volgorde) Agnes, Anke, Danielle, Diane, Etienne, Hans, Jeroen en Stephanie die hun best hebben gedaan om iedereen te verrassen met verfijnde Latijns-Amerikaanse gerechten. Maar deze benefiet zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp in inzet van tientallen vrijwilligers die de kassa en de bar hebben bemand, drank en eten hebben rondgebracht, tafels hebben afgeruimd, de kinderanimatie hebben verzorgd of in een achterkeuken honderden glazen en borden hebben afgewassen! Dankjewel ook aan Deco Frites voor de aardappelen en ajuinen, aan Mark en Stef voor de borden en het bestek, en aan iedereen die is komen eten want zonder jullie is er van een eetfestijn geen sprake... Hopelijk tot volgend jaar!

Chili con carne-kroketten

Op algemeen verzoek deelt het keukenteam van onze jaarlijkse benefiet opnieuw een van zijn recepten. Dit jaar: chili con carne-kroketten.

Chili con carne is een stoofpot van vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper, op smaak gebracht met knoflook, ui en komijn. Traditioneel worden er tomaten en kidneybonen aan toegevoegd maar soms wordt het ook met rijst bereid of wordt er paprika en/of zelfs fruit aan toegevoegd. Chili con carne is een typisch texmex-gerecht: waarschijnlijk waren het Amerikaanse soldaten in het grensgebied met Mexico die het gerecht voor het eerst hebben bereid, ergens in het midden van de 19de eeuw. Nu geldt het als een van de bekendste Latijns-Amerikaanse schotels. Wij hebben gekozen voor een traditionele chili con carne en hebben deze in kroketten verwerkt.

Benodigdheden voor 8-10 personen:

 • 500 gram gehakt
 • 1 grote ajuin
 • 1 witte selder
 • 2 blikken (400 gr) rode kidneybonen
 • 1 blik (300 gr) Crispy Maïs (Bonduelle)
 • 1 blik (140 gr) tomatenpuree
 • 1 pakje Mexicaanse chilimix (Ducros)
 • sambal
 • cayennepeper
 • peter en zout
 • 150 gr boter
 • 150 gr vloeiende bloem
 • 150 cl melk
 • 4 eieren
 • paneermeel

Prijs: minder dan 2 euro pp.