San Rafael te Guatemala

San Rafael Pie De La Cuesta maakt deel uit van het departement San Marcos in het zuidwestelijk hoogland van Guatemala, dicht bij de grens met Mexico. Het is een heel rustig dorp dat gelegen is op 30 minuten rijden van El Tumbador, de plaats waar Tumbador VZW zijn ontstaan kende.

Historiek

Het verhaal van het revalidatiecentrum Los Angeles Gissell in San Rafael Pie de la Cuesta nam zijn aanloop in 2003. Thelma Morales, afkomstig van San Rafael, maar nu woonachtig in Los Angeles, kwam met het idee om op een of andere manier hulp te bieden aan kinderen met speciale behoeften in San Rafael. Thelma en haar echtgenoot Virgilio De León hebben zelf een dochtertje met autisme, Gissell. Dankzij de ondersteuning van een gespecialiseerd team in LA krijgt het meisje toch de kans zich maximaal te ontplooien, zonder daarvoor iets te moeten betalen. Thelma begreep welke economische en psychosociale druk een kind met handicap met zich meebracht.

Ayacucho te Peru

Ayacucho is een stadje gelegen in het Peruviaanse hooggebergte op 2800m hoogte en telt een klein half miljoen inwoners. In de jaren 1980 tot 1992 werd de stad geteisterd door de bloederige strijd tussen de Maoïstische revolutionaire beweging "Het Lichtend Pad" en het Peruviaanse leger. De gevolgen van deze gruwelijke periode voor de bevolking zijn nog altijd merkbaar. Het is een arme stad met veel straatkinderen, alcoholmisbruik en familiegeweld. Het percentage aan personen met een handicap is er uitzonderlijk hoog (volgens Peruviaans cijfermateriaal 1/10). Velen verloren een arm, een been of het gezichtsvermogen; andere fysieke beperkingen zijn aangeboren door bijvoorbeeld het ontbreken van medische assistentie tijdens de  bevalling of drankmisbruik gedurende de zwangerschap.

San Miguel te Peru

San Miguel is de hoofdstad van de provincie "La Mar" en behoort tot het departement Ayacucho. Ook hier hebben het politieke geweld van het Lichtend Pad en de militairen in de jaren tachtig hun sporen achtergelaten en werkt men nog steeds volop aan de heropbouw.

Aangezien San Miguel het politieke en economische centrum is van de provincie "La Mar", zijn er vele provinciale instituten aanwezig (gezondheid, onderwijs, bank, politie, vredegerecht…). De 30.000 inwoners van het district wonen in 80 gemeenschappen. Helaas sterven zo’n 2 op 100 kinderen in hun eerste levensjaar, meestal door ondervoeding en is 60% van de volwassen bevolking analfabeet.