Guatemala: De kinderen van Asociación Gissell

Om een idee te krijgen waar ze dag in dag uit mee bezig zijn in het centrum Gissell, is het interessant om eens te luisteren naar een aantal levensverhalen van ‘nuestros niños’. De levensomstandigheden van deze kinderen zijn in veel gevallen sterk verbeterd sinds ze naar het centrum komen. Toch kan de dagelijkse inzet van het personeel niet altijd baten. De samenwerking met de ouders blijft vaak moeilijk.

MARIELA

Mariela is een meisje van 7 jaar met het syndroom van Down. Ze volgt logopedie in Gissel omwille van spraakproblemen. Het is nog niet helemaal duidelijk of ze eigenlijk wel Spaans verstaat. Mogelijk kan ze zich wel uitdrukken in haar moedertaal, Mam. Dit is een van de Mayatalen die nog door de Indígenas gesproken wordt. Ze vermoeden dat haar moeder ook geen Spaans spreekt. Er zijn dus wel wat communicatieproblemen met de familie. Maar ondertussen leert Mariela heel wat woordjes bij, al is ze spijtig genoeg wel regelmatig afwezig door ziekte. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de slechte hygiënische omstandigheden waarin ze leeft. Haar huis is niet meer dan een aantal golfplaten tegen elkaar en heeft geen verharde vloer. In 2013 was er een studente sociaal werk die zich over haar ontfermde en zo ook de familie ondersteunde. Het probleem is dat dit project niet bleef duren. Toen de studente afstudeerde stopte ook de ondersteuning, waardoor Mariela en haar gezin zeer snel hervielen in hun oude leefgewoontes.

 

ANTHONY

Anthony is ondanks zijn jonge leeftijd (amper 10 jaar) al een oude bekende in Gissel. Een guitig jongentje dat zowel voor revalidatie komt als voor het klasje. Ondanks zijn spraak-, visuele en motorische problemen begrijpt hij veel en kan dat ook duidelijk maken. Zijn moeder kreeg Anthony op haar 16 jaar. Ondertussen is ze verhuisd naar de Verenigde Staten, zoals wel meer Guatemalteken doen om hun familie te kunnen onderhouden. Anthony werd achterlaten bij 2 tantes, van 17 en 15 jaar. 3 maanden nadat de moeder vertrokken was, vertrok ook de tante van 17 jaar. Onder deze veranderingen heeft Anthony psychisch sterk geleden. Hij heeft ook een zwakke gezondheid en lijdt regelmatig aan bronchitis. Momenteel wordt erover nagedacht om hem op te vangen in Casa Gissel, een huis waar kinderen met een beperking en moeilijke thuissituatie worden verzorgd en opgevoed. Gelukkig komt Anthony dagelijks naar Gissel, en dit steeds met een brede glimlach. Hij fleurt helemaal op wanneer hij trots met zijn uniform in het klasje zit.

ELIU

Ook Eliu komt al een tijdje naar het centrum. Als kleine jongen verleidde hij iedereen met zijn guitige blik en ondeugende lach. Deze jongen van 13 jaar met het syndroom van Down komt dagelijks naar het schooltje. Hij woont met zijn ouders in San Rafael, in een huisje niet groter dan 4 op 3 meter. Beide ouders waren ouder dan 50 toen ze hem kregen. De moeder van Eliu heeft 10 kinderen waarvan 6 uit een vorige relatie. Zijn vader kan niet meer werken o.w.v. gezondheidsproblemen; zijn moeder komt aan de kost met het verkopen van brandhout waarvoor ze dagelijks op pad is. Ondanks de armoedige situatie behandelt de hele familie Eliu met veel liefde. Hij heeft al veel vorderingen gemaakt in Gissel en blonk uit tijdens de eerste Special Olympics op nationaal niveau waaraan hij in 2014 meedeed. Wanneer er muziek opstaat, is Eliu er als de eerste bij om te dansen. Hij is zelfs al verschillende keren door lokale dansgroepjes uitgenodigd om mee te doen aan hun optredens.

 

We gebruiken cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze website niet of niet optimaal werken.