GO! BS De Windroos STAPT naar Kortrijk voor vzw Tumbador

Met alle kinderen van GO! BS De Windroos zamelden we' rostjes' in met een 'rostjes-glijbaan', gemaakt door de kinderen van het eerste leerjaar. Op 19 december '19 organiseerden we een sponsorwandeling en met de 'rostpot' STAPTEN we richting Kortrijk om deze af te geven bij de Warmste Week. We verzamelden maar liefst €1500!! 

Sunday Brunch in Kalmthout

Zaal ‘De Zonnedauw’, 15 december, 8u: een ongewone drukte: tafels worden klaar gezet, de zaal wordt ingekleed en er wordt flink gewerkt in de keuken.

Halloween en een vroegtijdige Papa Noel

Elisa vertelt....

Tussen het werken door, wordt hier in Wasi Esperanza ook tijd gemaakt voor ontspanning.

Tumbador op de Warmste Wintermarkt in De Mot (Mechelen)

Dinsdag 10 december genoten collega’s, werkend in het bedrijvencentrum De Mot in Mechelen, van de Warmste Wintermarkt.

De Windroos

We hebben 3 presentaties gegeven in de Basisschool 'De Windroos' van het GO in Zwevegem. Op die manier weer een 120-tal leerlingen bereikt om ons project uit te leggen.

De eerste twee maanden in Peru

Elisa vertelt:

Ondertussen is het al zeven weken geleden dat ik vol spanning vertrok richting het mooie en authentieke Ayacucho om er aan de slag te gaan als kinesitherapeut.

Op bezoek bij Wasi Esperanza

Tijdens onze doorreis in Peru bezocht ik met ons gezin het revalidatiecentrum in Ayacucho. Enkele dagen lang mochten we even meedraaien met de revalidatietherapieën, het kinderdagverblijf en zelfs de hulp voor de ouders.

We voelden daar zelf aan dat dit laatste waarschijnlijk even belangrijk is als de revalidatie zelf. Niet alleen heerst er nog steeds een enorme taboe rond fysieke en mentale beperkingen maar de ziektezorg is op dat gebied nog erg achtergesteld. Vaak weten ouders niet waar te beginnen met alle procedures en gesprekken met dokters, waar ze grote delen niet van begrijpen. Om ze hiermee te helpen zijn er sociale assistenten die met hen meegaan om alles duidelijk te maken en hen te helpen het meeste uit de dure hulp te krijgen.

Voor de kinderen zelf zijn er dus opvangmogelijkheden en revalidatietherapieën, waaronder fysieke en mentale sessies. Elk jaar wordt er een vrijwilliger vanuit België naar het centrum gestuurd die de lokale werknemers ondersteunt en hen methodes aanleert zodat deze het later volledig zelfstandig kunnen doen. Hier vind ik dat een onderschatte waarde van het project zit. Want buiten de kinderen met een beperking te helpen worden er ook mensen opgeleid om dit te doen, zo wordt er nog een tweede groep mensen geholpen.

Op het einde van ons verblijf vertrok ik er met een heel goed gevoel, wetend dat Tumbador vanuit de andere kant van de wereld zo een mooi project heeft opgericht en het nu nog steeds coördineert. Het was een oog openende belevenis die me nog heel lang zal bijblijven.

Stijn

De eerste twee maanden in Guatemala

Lise vertelt:

Ondertussen ben ik hier al twee maanden en de tijd vliegt voorbij. De mensen zijn hier ongelooflijk vriendelijk en proberen alles om mij thuis te doen voelen maar dat is geen enkel probleem want ik voelde me hier al direct thuis. Niks kan tegenop de gastvrijheid van de locals, het heerlijke eten en de prachtige natuur van Guatemala! Alleen moet ik nog wennen aan de beperkte beenruimte van het openbaar vervoer. Ik ben volop aan het meedraaien in het centrum en ga ook als kinesitherapeut mee met de schoolkinderen als er meerdaagse sportwedstrijden zijn (Special Olympics zwemmen en atletiek). De kinderen en patiënten helpen me ook mijn Spaans bij te schaven, ondertussen is mijn woordenschat al enorm uitgebreid. Ik heb het enorm naar mijn zin hier en kan niet wachten wat de toekomst hier brengt!

 

 

Het Guldensporencollege in Kortrijk

Tumbador inspireert laatstejaars

Het Guldensporencollege in Kortrijk nodigde Tumbador vzw uit om hun zesdejaars te informeren over hoe zij hun sociaal engagement concreet kunnen maken in hun latere studies en werk. Een 50-tal (hoofdzakelijk) meisjes luisterden geboeid naar Sofie Johnson, die 3 jaar geleden als vrijwilligster kinesitherapie gaf in ons project Wasi Esperanza (Peru). Sofies getuigenis en motivatie om een jaar lang vrijwillig in het buitenland te werken, werkte inspirerend: vrijwilligerswerk verruimt niet alleen je blik op de wereld, maar je leert er zelf ook enorm van bij (bv. Spaans ...)!

Niet alleen in Peru, maar ook in Guatemala zijn er grote noden in de gezondheidszorg, vulde Marc Verstraten, onze coördinator voor de scholenwerking, aan. Voor kinesisten, maar ook voor ergotherapeuten. En zelfs voor wie geen kine of ergo zal studeren, heeft Tumbador vzw nog iets in petto. Onze vzw zoekt nog medewerkers die tijdens muziekevents in het Antwerps Sportpaleis of op festivals gratis willen tappen of meehelpen in de organisatie. In ruil krijgen zij ruim de gelegenheid om (gratis) het concert mee te pikken. Dat klonk voor vele laatstejaars als muziek in de oren ...