De eerste twee maanden in Peru

Elisa vertelt:

Ondertussen is het al zeven weken geleden dat ik vol spanning vertrok richting het mooie en authentieke Ayacucho om er aan de slag te gaan als kinesitherapeut.

Op bezoek bij Wasi Esperanza

Tijdens onze doorreis in Peru bezocht ik met ons gezin het revalidatiecentrum in Ayacucho. Enkele dagen lang mochten we even meedraaien met de revalidatietherapieën, het kinderdagverblijf en zelfs de hulp voor de ouders.

We voelden daar zelf aan dat dit laatste waarschijnlijk even belangrijk is als de revalidatie zelf. Niet alleen heerst er nog steeds een enorme taboe rond fysieke en mentale beperkingen maar de ziektezorg is op dat gebied nog erg achtergesteld. Vaak weten ouders niet waar te beginnen met alle procedures en gesprekken met dokters, waar ze grote delen niet van begrijpen. Om ze hiermee te helpen zijn er sociale assistenten die met hen meegaan om alles duidelijk te maken en hen te helpen het meeste uit de dure hulp te krijgen.

Voor de kinderen zelf zijn er dus opvangmogelijkheden en revalidatietherapieën, waaronder fysieke en mentale sessies. Elk jaar wordt er een vrijwilliger vanuit België naar het centrum gestuurd die de lokale werknemers ondersteunt en hen methodes aanleert zodat deze het later volledig zelfstandig kunnen doen. Hier vind ik dat een onderschatte waarde van het project zit. Want buiten de kinderen met een beperking te helpen worden er ook mensen opgeleid om dit te doen, zo wordt er nog een tweede groep mensen geholpen.

Op het einde van ons verblijf vertrok ik er met een heel goed gevoel, wetend dat Tumbador vanuit de andere kant van de wereld zo een mooi project heeft opgericht en het nu nog steeds coördineert. Het was een oog openende belevenis die me nog heel lang zal bijblijven.

Stijn

De eerste twee maanden in Guatemala

Lise vertelt:

Ondertussen ben ik hier al twee maanden en de tijd vliegt voorbij. De mensen zijn hier ongelooflijk vriendelijk en proberen alles om mij thuis te doen voelen maar dat is geen enkel probleem want ik voelde me hier al direct thuis. Niks kan tegenop de gastvrijheid van de locals, het heerlijke eten en de prachtige natuur van Guatemala! Alleen moet ik nog wennen aan de beperkte beenruimte van het openbaar vervoer. Ik ben volop aan het meedraaien in het centrum en ga ook als kinesitherapeut mee met de schoolkinderen als er meerdaagse sportwedstrijden zijn (Special Olympics zwemmen en atletiek). De kinderen en patiënten helpen me ook mijn Spaans bij te schaven, ondertussen is mijn woordenschat al enorm uitgebreid. Ik heb het enorm naar mijn zin hier en kan niet wachten wat de toekomst hier brengt!

 

 

Het Guldensporencollege in Kortrijk

Tumbador inspireert laatstejaars

Het Guldensporencollege in Kortrijk nodigde Tumbador vzw uit om hun zesdejaars te informeren over hoe zij hun sociaal engagement concreet kunnen maken in hun latere studies en werk. Een 50-tal (hoofdzakelijk) meisjes luisterden geboeid naar Sofie Johnson, die 3 jaar geleden als vrijwilligster kinesitherapie gaf in ons project Wasi Esperanza (Peru). Sofies getuigenis en motivatie om een jaar lang vrijwillig in het buitenland te werken, werkte inspirerend: vrijwilligerswerk verruimt niet alleen je blik op de wereld, maar je leert er zelf ook enorm van bij (bv. Spaans ...)!

Niet alleen in Peru, maar ook in Guatemala zijn er grote noden in de gezondheidszorg, vulde Marc Verstraten, onze coördinator voor de scholenwerking, aan. Voor kinesisten, maar ook voor ergotherapeuten. En zelfs voor wie geen kine of ergo zal studeren, heeft Tumbador vzw nog iets in petto. Onze vzw zoekt nog medewerkers die tijdens muziekevents in het Antwerps Sportpaleis of op festivals gratis willen tappen of meehelpen in de organisatie. In ruil krijgen zij ruim de gelegenheid om (gratis) het concert mee te pikken. Dat klonk voor vele laatstejaars als muziek in de oren ...

 

Word jij onze volgende Aline of Maarten?

Binnenkort start onze zoektocht naar nieuwe vrijwilligers om onze projecten in Peru en Guatemala te versterken.
Ben jij een kinesitherapeut(e) of een ergotherapeut(e) die deze unieke levens- en werkervaring misschien wel ziet zitten?

Kom dan naar onze info-avond over vrijwilligerswerk in Ayacucho (Peru) of San Rafael (Guatemala) in GENT!
 • Wanneer? dinsdag 12 november (start 19u )
 • Waar? Campus UZ Gent, C. Heymanslaan 10, gebouw B3, ingang 46, 5e verdieping, lokaal 5.1
 • Wie? (Laatstejaars)studenten ergotherapie en kinesitherapie

 

Kom dan naar onze info-avond over vrijwilligerswerk in Ayacucho (Peru) of San Rafael (Guatemala) in ANTWERPEN!
 • Wanneer? maandag 2 december (start 17u )
 • Waar? Departement Gezondheid en Welzijn, Campus Spoor Noord, Noorderplaats 2, Antwerpen, lokaal 06.002
 • Wie? (Laatstejaars)studenten ergotherapie en kinesitherapie

www.tumbador.be - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Volg ons op Tumbador.vzw - @Tumbador_vzw - tumbadorvzw - Tumbador vzw

 

Wist je dat

...we intussen al meer dan 1.400 volgers hebben op Facebook? Blijf onze berichten liken en delen want we willen er nog véél meer.

...we blij verrast waren met een storting van Kerstpakkettenplaza.nl. “Iemand” heeft in 2018 hier een kerstpakket gekocht en daarbij een donatie gedaan aan Tumbador. De lieve weldoener heeft zich nog niet gemeld.

...het fondsenwervingsplatform Dono.be niet langer bestaat? In het verleden hebben verschillende sympathisanten dit platform gebruikt om acties op te zetten ten voordele van Tumbador. Dono verwijst naar de vele andere fondsenwervende oplossingen die sindsdien zijn gelanceerd, onder meer via sociale netwerken.

...je ook via Facebook inzamelacties kan opzetten? Het sociale netwerk nodigt je uit om dat te doen voor je verjaardag –wat verschillende sympathisanten al hebben gedaan- maar eigenlijk kan dat op elk moment via www.facebook.com/fundraisers. Tumbador staat in de lijst van non-profitorganisaties.

...Tumbador ook in 2019 nog steeds fiscale attesten mag uitreiken? Je moet dan minstens 40 euro per kalenderjaar storten en recupereert bijna de helft van je gift via je belastingaangiften. Je leest er meer over bij giften.

...nieuwe tappers/helpers nog steeds welkom zijn? Mensen die willen tappen in het Sportpaleis/Lotto Arena/Stadsschouwburg kunnen dat laten weten via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

 

Tumbador sponsoren… zonder te sponsoren

Tumbador sponsoren zonder dat het jou iets kost? Dat kan! En het is soms gemakkelijker dan je zou denken. Het online platform Trooper heeft Tumbador al 1.050,30 euro opgeleverd! Voor elke aankoop via www.trooper.be/tumbador geven de deelnemende webshops een klein bedrag aan onze vzw. De lijst van deelnemende webshops is eindeloos: Bol.com, Takeaway.com, Torfs, Collishop, Collect & Go, Mediamarkt, Coolblue, Zalando, Fnac…

En zeg nu zelfs: wie koopt er tegenwoordig niks meer online? Je kan ook het handige Trooperbotje installeren dat een pop-up toont wanneer je terecht komt op de site van een deelnemende webshop. Dan denk je zeker aan ons als je volgende keer een auto huurt bij Avis, nieuwe lenzen koopt bij Lensonline of jezelf eens trakteert bij Koffiemarkt.be.
Wie niét meedoet met Trooper is Makro maar zowel in de webshop als in de winkel kan je volgens hetzelfde principe een kleine donatie aan Tumbador geven (https://www.leuksteuntje.be/sympathisanten). Sinds juni hebben al drie sympthisanten aangegeven dat ze onze vzw wilden sponsoren en dat heeft ons op enkele maanden tijd 34,10 euro opgeleverd! Dankjewel aan alle shoppers!

 

Vlaanderen zendt zijn dochters uit

Lise Vanduffel en Elisa Cottyn heten ze en ze hebben allebei een missie.

Lise is afkomstig uit Tessenderlo en vertrok eerder deze maand naar Guatemala om er een jaar als kinesitherapeute te gaan werken op ons project Asociación Gissell. Ze kwam twee jaar geleden in contact met Tumbador toen ons project haar tijdens het keuzevak ontwikkelingssamenwerking werd voorgesteld.

Elisa komt uit Kortrijk en vertrekt voor een jaar naar Wasi Esperanza, ons Peruviaanse project. Veel succes dames!

 

School is cool!

Intussen is het nieuwe schooljaar begonnen maar we kijken met trots terug op schooljaar 2018-2019. Ongeveer een jaar geleden hebben we het project ‘Tumbador weer naar school’ opgestart en onder de vleugels van Marc Verstraten gestoken.

De balans?

 • We hebben onze werking en projecten in 4 scholen kunnen voorstellen
 • En hebben aldus een 700-tal leerlingen en leerkrachten geïnformeerd
 • Dit zowel in lager, secundair als volwassenenonderwijs
 • De feedback was steeds zeer positief
 • En ... alles samen heeft deze vernieuwde scholenwerking tot nu toe 6.877 euro extra middelen voor onze werking opgeleverd

Een mooie start, en dus gaan we verder. Ook volgend schooljaar willen we Tumbador voorstellen in scholen. Er zitten al een aantal scholen in de ‘pipeline’, maar we moeten nog meer scholen kunnen bereiken! Daarom, beste Tumbador sympathisant, graag jouw medewerking aan dit project! Ben jij leerkracht? Ouder? Grootouder?

Heb je vrienden/kennissen die in het onderwijs (lager, secundair, volwassenenonderwijs) actief zijn? Informeer eens of er op die scholen projecten gepland zijn? Of er interesse is om een project op te starten? Of we onze werking mogen komen voorstellen? De school zelf moet eigenlijk niets doen: we hebben kant en klare pakketten op alle niveaus. We kunnen ons zeer flexibel aanpassen aan de wensen van de school!
Geïnteresseerden hoeven enkel een mailtje sturen (Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.), en wij doen de rest! Alvast bedankt!

400 kilometer voor Tumbador

Ook de Dodentocht in en rond Bornem is stilaan een klassieker op de Tumbador-agenda. We zijn blij dat er jaar na jaar mensen deze gelegenheid aangrijpen om aandacht te vragen voor de werking van Tumbador en er ook geld voor inzamelen. Dit jubileumjaar –de vijftigste editie- waren ze met vier en dankzij het droge weer en de vele aanmoedigingen legden ze allemaal een vlekkeloos parcours af.
Stapper Dodentocht

 • Veerle Bergmans, startnummer 1817: 100km, 16u28
 • Wim Hoefman, startnummer 11853: 100km, 16u28
 • Chris Horemans, startnummer 5485: 100km, 17u08
 • Matthys Van Ballart, startnummer 3847: 100km, 18u09

Dankjewel voor jullie inspanning! Hopelijk werden de pijnlijke voeten verlicht door het uitstekende resultaat want samen zamelden jullie 2.677 euro in voor Tumbador. Dankjewel aan alle sponsors en dankjewel aan Chris en Tineke om (nog maar eens) alles in goede banen te leiden!