Marie Smets is ergotherapeut

Marie Smets is ergotherapeut, en heeft ook een diploma lager onderwijs. Nu woont ze nog in Dessel, maar eind oktober vertrekt ze naar ons project in San Rafael (Guatemala).

Corona op het project Asociación Gissell (San Rafael)

Wij hebben van de Coördinator in San Rafael deze status update gekregen:

De huidige situatie in Guatemala is problematisch: alarmerende stijging van het aantal Covid besmettingen, problemen in ziekenhuizen (tekort aan geneesmiddelen), vertraging in vaccinatie, ...
We hebben al 4 gevallen van besmetting bij de medewerkers gehad. Ik heb besloten om de instelling tijdelijk te sluiten, zonder een geplande datum voor heropening. Dit zal er wellicht ook toe leiden dat sommige patiënten zullen besluiten hun therapie op te schorten uit angst voor besmetting. Het is niet mogelijk lokaal fondsen te werven, en steun bij de locale overheden is eveneens onmogelijk omdat zij ook financiële tekorten hebben.

Deze alarmerende situatie is verontrustend en we doen er intussen alles aan om onze patiënten toch de nodige hulp te verschaffen.

Gevolgen COVID-19 voor Asociacón Gissell

Rafael, de coördinator van het project Asociacón Gissell (Guatemala), dat wij steunen, stuurde ons een update van de situatie daar:

Voorgevel San Rafael

Update San Rafael in COVID-19

Na 5 maanden lockdown in Guatemala is de huidige stand in San Rafael overwegend positief. Hier zijn enkele elementen uit onze communicatie met San Rafael:

Gevel San Rafael

San Rafael in COVID-19

Op 3 juli 2020 kregen we een mail van Rafaël, de coördinator van ons project in San Rafael (Guatemala). Enkele elementen hieruit:

Lise Vanduffel na bewogen reis terug uit Guatemala

Het Belang van Limburg publiceert: "De Looise Lise Vanduffel zit momenteel in quarantaine na haar thuiskomst uit Guatemala."

Rondleiding in Asociación Gissell

Lise Van Duffel die momenteel in Asociasión Gissell in Guatemala verblijft, geeft een rondleiding in het centrum.

De eerste twee maanden in Guatemala

Lise vertelt:

Ondertussen ben ik hier al twee maanden en de tijd vliegt voorbij. De mensen zijn hier ongelooflijk vriendelijk en proberen alles om mij thuis te doen voelen maar dat is geen enkel probleem want ik voelde me hier al direct thuis. Niks kan tegenop de gastvrijheid van de locals, het heerlijke eten en de prachtige natuur van Guatemala! Alleen moet ik nog wennen aan de beperkte beenruimte van het openbaar vervoer. Ik ben volop aan het meedraaien in het centrum en ga ook als kinesitherapeut mee met de schoolkinderen als er meerdaagse sportwedstrijden zijn (Special Olympics zwemmen en atletiek). De kinderen en patiënten helpen me ook mijn Spaans bij te schaven, ondertussen is mijn woordenschat al enorm uitgebreid. Ik heb het enorm naar mijn zin hier en kan niet wachten wat de toekomst hier brengt!

 

 

Tumbador steunt slachtoffers Volcán de Fuego

Op 3 juni jongstleden werd Guatemala getroffen door de ergste vulkaanuitbarsting sinds 1929. Hoewel dat niet tot onze kerntaak behoort, vinden wij dat we niet blind kunnen blijven voor de situatie in Guatemala. Ons plaatselijk project, Asociación Gissell, heeft een inzamelactie van goederen op poten gezet. Omdat goederen opsturen te veel tijd vergt, heeft Tumbador besloten een financiële bijdrage te leveren. We hebben zojuist 2.000 euro gestort op de rekening van Asociación Gissell dat zal zorgen dat dit geld goed terecht komt. Wil je zélf nog een steentje bijdragen? We hebben een inzamelactie gelanceerd op Dono.be. Je kan ook storten op de rekening van Tumbador met vermelding "vulkaan". Al deze bijdragen worden integraal doorgestort naar Asociación Gissell om de lokale noden te verlichten. Zoals steeds zijn giften vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar.

Guatemala: patiënt Enelfredo stelt zich voor

Hallo, mijn naam is Enelfredo Emanuel Pérez López.

Ik ben opgegroeid in de wijk ‘el Milagro’ (Spaans voor het mirakel) in San Rafael Pie De La Cuesta, Republica De Guatemala.

Op maandag 15 november 2010 was ik samen met mijn vader aan het werk toen ik  geëlektrocuteerd werd en vanop een hoogte van 7 meter naar beneden viel.  Na 27 dagen in coma te hebben gelegen en nog enkele weken in het ziekenhuis, kwam ik begin 2011 weer terug naar huis. De verschillende breuken die ik had opgelopen waren genezen, maar ik zou voor altijd vanaf mijn middel verlamd blijven.

Klikken voor Asociación Gisell

Asociación Gisell, het Guatemalteekse project dat door Tumbador wordt ondersteund, maakte onlangs een video. Per keer dat de video wordt bekeken op Facebook, krijgen ze 10 cent gestort. Dus zeker eens klikken op https://www.facebook.com/tumbador.vzw/posts/1207118059415427. En delen met je vrienden... 

 

 

We gebruiken cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze website niet of niet optimaal werken.