Lore en logopedie in San Miguel

De voorbije jaren was er geen vrijwilliger ter plaatse in San Miguel, maar werd het project in het oog gehouden door de vrijwilligers in Ayacucho. Peruaanse kinesitherapeuten zorgden voor de therapie. Het voorbije jaar was dat Cynthia, een jonge kinesiste uit het Noorden van Peru die ver weg van haar familie in het kleine bergstadje kwam wonen om voor Wasi Esperanza te werken. Cynthia deed dit met heel haar hart. Ze voelde zich helemaal thuis in San Miguel en heeft een fantastische band gecreëerd met de ouders en de kinderen. Een van de grote verdiensten van Cynthia is ‘terapia de lenguaje’, wat in België logopedie heet en een apart beroep is, maar wat in Peru bij de opleiding en bijscholingen van kinesisten hoort. Jhon Armando, 5 jaar, is een jongetje met syndroom van Down dat nooit sprak, maar heel graag communiceert met gebaren. Zijn ouders dachten dat hij stom was, dat hij nooit zou kunnen spreken, maar nu kan Jhon Armando al flink dierengeluiden nadoen met Cynthia en komen er al echte woordjes.

Hopelijk kunnen we hem verder stimuleren, zodat hij woorden zal kunnen gebruiken die iedereen verstaat. Frank Elvis is al 14, hij heeft ook het syndroom van Down en komt al vele jaren naar de therapie voor zijn motorische ontwikkeling, al die tijd zonder te spreken. Nu kan je hem vragen stellen en probeert hij goed te antwoorden met korte, maar duidelijke woorden. Frank Yovani, ook 14, heeft cerebrale palsy met een mentale achterstand. Hij zei tot nu toe niet meer dan ‘mama’, maar begon onlangs spontaan dierengeluiden te imiteren die hij bij Cynthia had geleerd. Misschien zegt hij binnenkort nieuwe woorden? En zo komen er nog wat kinderen op therapie, bijvoorbeeld om moeilijke letters zoals ‘l’, ‘r’, ‘s’ juist te kunnen uitspreken, of beter te leren articuleren,… Jammer genoeg heeft Cynthia haar job bij Wasi Esperanza beëindigd in september om ergens anders te gaan werken. Nu ben ik, Lore, hier als vrijwilliger om de therapie verder te zetten en de werking van het centrum te proberen verbeteren. Spijtig dat spraaktherapie geen onderdeel van mijn opleiding was en dat mijn Spaans misschien niet het goede voorbeeld is voor de kinderen, maar gelukkig heeft Cynthia al goede workshops gegeven en ben ik ook hard aan het oefenen op dat Spaans, dus hopelijk kan ik de patiënten die het nodig hebben toch ook nog op vlak van taal verderhelpen.

We gebruiken cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze website niet of niet optimaal werken.